یاس بنفش | از معرفی تا روش های نگه داری و 10 خواص درمانی
با مطلب جدیدی از وبلاگ آکادمی علی ولی درخصوص معرفی گل جذاب یاس بنفش همراه شما عزیزان و دوستداران گل و گیاه هستیم. همراه ما باشید.
یاس بنفش با نام دیگر یاس خوشه ای یکی از انواع گیاهان زینتی و گل دار از خانواده Oleaceae اصالتاً مربوط به مناطق جنوب شرقی اروپا می باشد.
رشد این گیاه زیبا روی تپه های صخره ای است. رشد این گیاه در آب و هوای خنک و رطوبت مناسب می باشد. و اکثر آنها گل دهی ندارند مگر در هوای سرد زمستان.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleمعرفی یاس خوشه ای از منظر گیاه شناسی
ارتفاع یاس بنفش گاهاً به 6 متر هم می رسد. رنگ پوست ساقه ی آن قهوه ای، خاکستری می باشد.
فرم برگ های این گل به شکل ساده، بیضی، قلبی و با طیف رنگی سبز روشن و متمایل به رنگ زرد است.
این گیاه میوه هم دارد، میوه هایی به شکل کپسول و با رنگ قهوه ای می باشد. و اما گل های زیبای آن که بسیار خوشبو، مخروطی و با رنگ های بنفش و گاهی سفید رنگ که در اواخر فصل بهار و در شروع فصل تابستان شکوفا خواهند شد. به دلیل رایحه ی خوش این گل از عطرسازی هم استفاده می شود.
اصول مراقبت از گل یاس بنفش یا یاس خوشه ای
این گل زیبا هم همانند دیگر گیاهان و گل ها نیازهایی دارد و اصول مراقبت خاص خود را می طلبد که به آنها اشاره کردیم.
میزان و نحوه ی آبیاری
گل یاس بنفش به میزان متوسطی از آبیاری نیاز دارد، یعنی میتوانید زمانی به آن آب بدهید که سطح خاک خشک شده باشد.
خاک مناسب برای یاس بنفش
یاس بنفش دربرابر خاک زیاد پرتوقع نیست. ولی درصورتی خاک زهکشی شده، سنگین یا سبک نبودن خاک رشد بهتری خواهد داشت. ترکیب خاک برگ، خاک معمولی، کود حیوانی با مشورت از میزان هرکدام ترکیب مناسبی خواهد بود.
نور کافی و مناسب
گل یاس بنفش حداقل به صورت روزانه 6 تا 8 ساعت نور نیاز دارد. نور کم باعث فاصله برگ ها از هم، افزایش قد ساقه های گیاه، کمرنگ شدن برگ ها، گل های کم و با فاصله از هم خواهد شد.
دمای مناسب
گل یاس بنفش در برابر کاهش دما و هوای سرد فصل زمستان از تحمل و مقاومت خوبی برخوردار است. ممکن است گاهی سرما باعث آسیب به برگ ها ی آن شود، اما باعث مرگ گیاه نخواهد شد.
روش های تکثیر گل یاس
گل یاس بنفش همانند بسیاری از گل ها و گیاهان از دو روش کاشت بذر و قلمه زنی قابل تکثیر و افزایش است.
روش کاشت بذر
در این روش بذرها باید تا 24 ساعت خیسانده شده و در دستگاه با دمایی در حدود 20 تا 30 درجه، 16 ساعت در شرایط نوری رنگ سفید و 8 ساعت در هوای تاریک و بدون نور بماند و بعد از هفت روز شاهد جوانه زنی بذرها خواهید بود.
قلمه زنی
برای استفاده از این روش برای تکثیر باید از قلمه هایی از سرشاخه ها با چوب نرم و از زمان پایانی بهار و تابستان اقدام کرد. جهت انتخاب درست قلمه ها باید زمان گل دار بودن گیاهان انتخاب کنید.
به این نکات دقت کنید!
دقت کنید که یاس بنفش در کنار دیوار یا درختان بلند کاشته نشود. درختچه های آن نباید کمتر از ۲ تا ۳ متر از هم فاصله داشته باشند.
در اوایل فصل بهار و یا بعد از اتمام گلدهی هرس چوب های مریض لازم است.
دلایل عدم گلدهی یاس بنفش
یکی از دلایل عدم گلدهی نور غیر کافی است. این گیاه برای گلدهی به روزانه حداقل 6 ساعت نور نیاز دارد.
دلیل بعدی می تواند نیتروژن زیاد باشد که بدلیل کاشته شدن آن در چمن است. معمولاً کودهای شیمیایی در چمن ها نیتروژن بالایی دارد.
بیماری ها و آفات
معمولاً آفتی گل یاس بنفش را تهدید نمی کند. ولی بیماری های باکتری، لکه روی برگها، قارچ است که خصوصاً در رطوبت باعث ایجاد آسیب و مشکل می شود. برای رفع این مشکل باید ساقه های بیمار را قطع کرده و سم پاشی را انجام دهید. از این گیاه برای فضاسازی شهری هم کاربردی است.
خواص درمانی، دارویی و زیبایی یاس بنفش یا یاس خوشه ای
روغن یاس بنفش دارای خواص بسیاری است که به آنها اشاره خواهیم کرد. روغن این گل با استفاده از بخار برگ ها ایجاد می شود و بسیار خوش رایحه و با رنگ بنفش روشن است.
نکته ای که وجود دارد این است که قبل از هرگونه مصرف دارویی و درمانی از روغن این گل باید حتماً با مشورت با پزشک یا کارشناسان طب سنتی انجام شود.
پیشگیری از پیری زود هنگام
بدلیل وجود آنتی اکسیدان موجود در روغن یاس بنفش باعث بهبودی چین و چروک، جوانسازی و زیبایی ظاهر، لک شده و به سفت شدن و لیفت پوست، افزایش ارتجاعی و پیشگیری از بسیاری از علائم پیری پوست کمک شایانی می کند.
کاهش و رفع تب
روغن گل یاس در بیماران عفونی با ایجاد عرق و سم زدایی به پایین آوردن دمای بدن و تب کمک می کند.
کاهش استرس و نگرانی
یکی از محبوب ترین و بهترین روغن های معطر و مورد استفاده در آروماتراپی روغن یاس بنفش است. و استشمام بوی آن جهت رفع اضطراب، کاهش احساس افسردگی و ایجاد آرامش بسیار قوی است. استشمام عطر روغن آن پیش از خواب و استراحت به کاهش و رفع اختلالات خواب ازجمله بی خوابی کمک کننده است.
ترکیب روغن یاس بنفش، گل رز و اسطوخودوس و تنفس از آن بسیار عالی است.
بهبود بوی فضا
عطر خوش آن به معطر شدن هوا و فضای اطراف کمک می کند. استفاده از روغن یاس بنفش در دستگاه بخور رایحه ی بی نظیری را به فضای اتاق می دهد.
بهبود و درمان مشکلات گوارش
عصاره روغن آن برای مشکلاتی مثل سوء هاضمه و دردهای شکمی، نفخ شکم، درمان اسهال کمک کننده است.
جلوگیری از آسیب هایی مثل آفتاب سوختگی
نور مستقیم خورشید اثرات آسیب زایی برای پوست دارد و گاهی باعث ایجاد سرطان، لک، علائم پیری زودرس، ايجاد خطوط و چین و چروک و افتادگی و… می شود. این روغن بدلیل خواص آنتی اکسیدان از پوست دربرابر آفتاب مراقبت و محافظت می کند. و سلول های مرده را هم ترمیم خواهد کرد.
بهبود التهاب
التهاب، تورم، قرمزی پوست که از یک اتفاق در بدن ایجاد می شود. استفاده از روغن گل یاس های بنفش البته با مشورت باعث بهبودی این موارد پوستی می شود.
کنترل حشرات
بدلیل وجود مواد شیمیایی در روغن یاس بنفش می تواند در کنترل حشرات و کنه ها موثر باشد. برای این استفاده باید در آب مخلوط شده و در فضا اسپری کنید.
خواص روغن یاس برای درمان مشکلات پوستی
روغن یاس بنفش برای سلامت و تقویت پوست بسیار مفید است و برای درمان عارضه های پوست مثل بریدگی، سوختگی ها، آفتاب سوختگی هم مفید و مؤثر است.
کاربرد روغن یاس بنفش در لوازم آرایش
روغن یاس بنفش در ساخت محصولات آرایشی مثل صابون ها، شامپوها و عطر سازی هم کاربردی است. و برای تقویت پوست و مو هم بسیار مؤثر می باشد.
عوارض جانبی روغن گل یاس بنفش
روغن یاس بنفش در کنار فوایدی که دارد بدلیل ترکیبات موجود در آن گاهی باعث ایجاد عوارض جانبی هم میشود که باید حتماً درست و با مشورت استفاده شود تا احتمال عوارض و آسیب را کاهش دهد.
ازجمله عوارض احتمالی عبارت اند از :
ايجاد آلرژی
روغن این گل دارای مواد و ترکیبات حساسیت زا است. به همین دلیل برای استفاده روی پوست، حتماً باید یک مقدار کم از آن روی یک قسمت کوچک از پوست بمالید و بعد از گذشت مدت یک تا یک ساعت و نیم، اگر دچار حساسیت یا واکنش خاصی نشدید، استفاده کنید.
عطر تند روغن گل یاس بنفش
این گل عطر قوی و تندی دارد که گاهاً باعث ایجاد حساسیت، سرگیجه و یا حالت تهوع هم در بعضی از افراد بشود. برای رفع این مشکل و متعادل سازی می توان آن را با روغن های دیگر ترکیب کرد.
عدم مصرف در بارداری
بدلیل ترکیبات فعال و مواد شیمیایی و غلظت بالای آنها برای زنان باردار خوب نیست و بهتر است که بدون مشورت با پزشک استفاده نشود.
سؤالات متداول
دلایل عدم گلدهی یاس بنفش چیست؟
یکی از دلایل آن می تواند عدم نور کافی باشد و دلیل دیگر آن وجود نیتروژن بالای موجود در چمن ها می باشد.
خواص درمانی گل یاس بنفش چیست؟
کاهش و رفع عفونت و تب، خوشبو کننده ی فضا، کاهش استرس و نگرانی، بهبود التهاب، پیشگیری از پیری زودرس، بهبود و درمان مشکلات گوارشی، کنترل حشرات، استفاده در لوازم آرایش، بهبود مشکلات پوستی و تقویت پوست، خواص ضد آفتابی و… که در این مقاله هر یک را بصورت کامل توضیح دادیم. دقت کنید که حتما باید با مشورت از این گل استفاده کنید.
گل یاس های بنفش به چقدر نور نیاز دارند؟
این گل به طور روزانه 6 تا 8 ساعت نور نیاز دارد.
سخن آخر
گل یاس بنفش با نام دیگر یاس خوشه ای یکی از گیاهان زینتی و گلدار است که دارای گلهای ریز و جذابی با رنگ بنفش روشن و تیره و گاها سفید است که بسیار چشم نواز است. این گل زیبا اصالتا مربوط به قسمت های جنوب شرقی اروپا است که در مطلب بالا به طور کامل معرفی شده و شرایط مراقبت و تکثیر آن و همچنین خواص درمانی آن به طور کامل توضیح داده شده است.
سپاس از اینکه ما را برای مطالعه انتخاب کرده اید. نظرات و پیشنهادات خود را جهت هرچه بهتر شدن مطالب با ما به اشتراک بگذارید.
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
گل عسل با رایحه ای شبیه به عسل
درخت پالم، برگ پالم از برگ های زینتی و کاربردی در گل آرایی
معرفی 11 گیاهان زمستانی، زیبایی بخش باغچه ها در فصل زمستان
گل عجیب به نام “گل فراموشم نکن”
با گل استکانی یا زنگوله ای بیشتر آشنا شویم
گیاه فلفل زینتی، بامزه ترین گیاه زینتی
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام اگر شاخه دارای جوانه را بزاریم داخل خاک ریشه میده ؟
سلام بله
البته اگر از طریق بذر کاشت یاس بنفش رو انجام بدین خیالتون راحت تر میشه