چرا پئونیا گل صدتومانی شد؟! (معرفی، شناخت نیازها و تکثیر)
گل صدتومانی گلی بسیار زیبا و دائمی و با مقاومت بالا و عمر طولانی است. نام علمی گل صدتومانی paeonia officinalis از خانواده ی پائونی paeoniaceae است. نام های دیگر گل پئونی، گل صدتومانی، فاوانیا و یا عودالصلیب است که از Paeon گرفته شده است که در اساطیر یونان به معنای الهه شفابخش بوده است. بالغ بر 30 گونه علفی(بوته ای) و خزان کننده (درختی) دارد. ارتفاع و بلندی نوع بوته ای به 50 تا 120 سانتی و نوع خزان کننده یا همان درختی 1 تا 2 متر است.
گیاه گل صد تومانی با عمر حدودا 50 ساله با برگ هایی به رنگ سبز تیره که در فصل زمستان کاملاً از بین رفته و دوباره می رویند. بعد از کاشت گیاه حدود 3 سال زمان می خواهد تا گیاه به گل دهی برسد. گل های صدتومانی، گل هایی معطر با رنگبندی صورتی، زرد، قرمز و سفید و پرچم هایی به رنگ قرمز، زرد و صورتی می باشد و بدلیل زیبایی در گل آرایی و دیزاین دسته گل و سبد گل کاربرد دارد. معمولاً گل ها از اواسط اردیبهشت ماه تا اوایل فصل تابستان با طول عمر دوهفته ای می باشند. میوه ی گیاه صدتومانی یا پئونیا از دو تا چهار برچه و پوشیده از کرک می باشد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleچرا صدتومانی ؟!!
قبل از انقلاب در دوران محدودیت در تنوع گل زمانی که تازه گل پئونیا به ایران آمده بود و از همه ی گل ها گران قیمت تر با ارزش مادی 100 تومان بود. مردم هنوز کامل اسم گل را نمی دانستند به آن می گفتند همان گل صدتومانی و به این نام مشهور شد.
شرایط و نیازمندی های گل صدتومانی (پئونیا)
مانند هر گل و گیاه دیگری گل صد تومانی هم برای رشد خود درمورد خاک و آب و تغذيه نیاز واصولی دارد که باید آن ها را رعایت کرد تا گیاه گل دهی خوبی داشته باشد و سرحالی خود را حفظ کند.
میزان آب دهی مناسب
تا زمانی که گیاه به گل دهی برسد در هر هفته یک الی دو مرتبه آبیاری داشته باشید، زیرا آب زیاد باعث عدم گل دهی می باشد و در فصل زمستان از ميزان آن کم کنید.
خاک مناسب برای گل صدتومانی
مناسب ترین خاک برای گیاه ترکیبی از خاک باغچه، کود مناسب و ماسه است. برای رشد گونه های درختی گیاه صد تومانی خاک قلیایی و سایر گونه ها خاک اسیدی مناسب می باشد.
نور کافی
گل دهی گیاه پئونیا با نور رابطه ی مستقیم و جدی دارد. گیاه به نور مستقیم 3 تا 4 ساعت در طول روز نیاز دارد.
تغذيه و کود مناسب
تغذیه کافی برای گل دهی خیلی مهم و ضروری می باشد و برای تولد گل های درشت باید جوانه های گل جانبی حذف شوند. برای هر متر مربع از خاک گیاه پئونیا یا گل صدتومانی 200 گرم سوپر فسفات و همچنین با مشورت از کودهای ازتی، پتاسیم هم برای تأمین غذای گل صدتومانی خوب و مفید است.
توجه داشته باشید که برای اینکه گل صدتومانی در صورت وزش باد پراکنده نشوند باید با دقت کافی جمع شده و به قیم بسته شوند.
زمان گل دهی گیاه پئونیا (گل صدتومانی)
این گیاه از نظر گل دهی سه نوع زودرس، میانرس و دیررس دارد و از نظر مکان و سال به سال متغیر می باشد ولی معمولاً در اوایل فصل تابستان به گل می نشیند. دمای گرم باعث کاهش دوره ی گل دهی گیاه شده و در مدت کم میزان بالایی گل می دهد.
نحوه ی برداشت گل صدتومانی
زمانی که جوانه های گل رنگ گرفته اند باید چیده شوند. غنچهها در مدت زمان تا 6 هفته و با دمای 2 الی 5 درجه و گل های شکفته و باز تا 3 هفته قابل نگهداری می باشند.
نحوه ی تکثیر گل صدتومانی
تکثیر و افزایش نوع علفی گیاه پئونیا (گل صد تومانی) به روش های کاشت بذر، پیاز، قلمه، تقسیم بوته صورت می گیرد. سخت ترین روش بذر و قلمه است و بهترین نوع تکثیر تقسیم بوته و کاشت پیاز است که شرح خواهیم داد.
روش تقسیم بوته
برای استفاده از این روش برای تکثیر گل صدتومانی در فصل پاییز از گیاه مادر با عمر 3 تا 4 سال که سالم و سرحال است کمک بگیرید. برگ هایی که بخاطر فصل تغییر رنگ داده اند را حذف کنید. دور گیاه مادر را حفره ای با ارتفاع حدود نیم متر حفر کنید و گیاه را با دقت طوری که ریشه ها آسیب نبیند دربیاورید. قیچی یا چاقوی تیزی که تمیز و ضدعفونی شده را بردارید و ریشه را به چند قسمت برش بزنید.
توجه داشته باشید که قسمت های انتخابی وبرش زده از گیاه مادر باید حتماً حداقل 3 جوانه داشته باشند تا گیاه به خوبی رشد کند. و سپس هر قسمت را در گلدانی که حاوی خاک متناسب با گیاه است بکارید و آبیاری را انجام دهید.
روش کاشت پیاز
برای استفاده از این روش جهت تکثیر گل صدتومانی باید در ماههای آبان یا آذر از پیاز مادر 4 ساله یا بیشتر پیازچه هایی را جدا کرده و با قارچ کش ها ضدعفونی کنید. خاک گلدان شما ترکیبی از دو قسمت خاک غنی و مرغوب و یک قسمت کود از نوع حیوانی و یک قسمت ماسه باشد. و سپس کاشت را انجام دهید. پیازچه ها حداقل در ارتفاع 5 سانتی باشد و طوری قرار دهید که جوانه در قسمت بالا قرار بگیرد. همچنین برای از بین رفتن حباب خاک را فشار دهید و گلدان را در مکانی سرد قرار دهید.
خواص دارویی پئونیا (گل صدتومانی)
ریشه ی نوع طبی این گیاه خواص درمانی و دارویی دارد و جوشانده ی آن بدلیل خاصیت ضد تشنجی برای درمان صرع هم بکار میرود. در طب جدید هم برای درمان مشکلاتی مثل نقرس، تب و سرماخوردگی کاربرد دارد.
بیماری های گل صدتومانی
از مهم ترین عارضه ها برای گل صدتومانی وجود شته، شپشک ها، کنه، تارعنکبوتی و بیماری های قارچی ناشی از کاشت متراکم است.
برای درمان بیماری های قارچی باید فاصله ی کاشت را رعایت کرده و از آبیاری زیاد هم پرهیز کنید. و همچنین این گل شیرین است بنابراين زمانی که غنچه است باید با مشورت کارشناسان و فروشندگان گل و گیاه با سم های مناسب برای این گل انجام دهید.
سوالات متداول
نام های دیگر گل پئونی جیست؟
گل صدتومانی، فاوانیا و یا عود الصلیب
مناسب ترین خاک برای گل صدتومانی چه خاکی می باشد؟
ترکیبی از حاک باغچه، کود مناسب و ماسه است.
تکثیر گل صدتومانی به چند روش صورت می گیرد؟
کاشت بذر، پیاز، قلمه و تقسیم بوته
سخن آخر
در این مقاله درخصوص گل پئونیا و اینکه چرا به گل صدتومانی معروف شد و همچنین اصول مراقبت و تکثیر آن صحبت کردیم. گیاه پئونیا بعد از 3 سال به گل می نشیند و دارای گل هایی به نام گل پئونی یا صدتومانی بسیار زیبا و با رایحه ای خوش و ماندگاری بالا و رنگبندی سفید، صورتی، زرد و قرمز که در گل آرایی و دیزاین دسته گل هم کاربرد زیادی دارد، می باشد. نام این گل در اساطیر یونان به معنای الهه شفابخش مشهور بوده است و بالغ بر 30 نوع دارد.
سپاس از اینکه ما را برای مطالعه انتخاب کرده اید و چنانچه ذهنیت جدیدی درمورد این موضوع داشتید با ما و دیگر هنردوستان این صفحه به اشتراک بگذارید.
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
گل عسل با رایحه ای شبیه به عسل
درخت پالم، برگ پالم از برگ های زینتی و کاربردی در گل آرایی
معرفی 11 گیاهان زمستانی، زیبایی بخش باغچه ها در فصل زمستان
گل عجیب به نام “گل فراموشم نکن”
با گل استکانی یا زنگوله ای بیشتر آشنا شویم
گیاه فلفل زینتی، بامزه ترین گیاه زینتی
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون خیلی مقاله خوبی بود
سلام پریسا جان
خوشحالیم که برات مفید بوده 😉