دانشی درمورد نور مصنوعی و نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی
نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی و تأمین نور مورد نیاز گیاهان یکی از اصول مهم و حیاتی برای مراقبت و نگهداری از گیاهان می باشد. گیاهان آپارتمانی برای فتوسنتز و رشد کافی و مناسب به کمک بیشتری نیاز دارد. بنابراین برای نورپردازی گیاهان آپارتمانی با نور مصنوعی و طبیعی باید با دانش و متناسب با فضا و نوع نور و نوع گیاه اقدام کنید. اتاق و فضای رو به جنوب نور زیاد، روبه شرق و غرب نور متوسط و اتاق رو به شمال و یا بدون اینکه پنجره و روزنه ای داشته باشد نور کمی وجود دارد. بنابراین بدلیل این تفاوت باید نورهای متفاوت و مناسب برای هر گیاه را به تفکیک بررسی کرد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleعلائم عدم دریافت نور کافی گیاهان آپارتمانی
اینکه تشخیص دهید که گیاه چه مشکلی دارد و کی و به چه چیزی نیاز دارند کار سختی است و باید متناسب با فضا و نیاز گیاهان با مشورت تهیه کنید.
اما به طور کلی اگر در گیاه خود شاهد علائم زیر بودید می توان گفت که نور کافی گیاه تأمین نمی شود و در صورت نداشتن نور طبیعی کافی باید نورپردازی مناسب و اصولی اجرا شود:
- ساقه های بلند و باریک
- عدم رشد جدید و توقف در رشد
- ریزش برگ های انتهایی گیاه
- کاهش و یا توقف در گل دهی
- رنگ پریدگی گیاه.
نور مصنوعی
به تولید کننده های نور غیر از خورشید و ماه و انعکاس های آنها نور مصنوعی می گویند.
استفاده از نور مصنوعی در نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی
تکنولوژی نور مصنوعی (چراغ رشد گیاه) برای مکان های سرپوشیده ای که نور خوبی ندارد بسیار مهم و مؤثر است اما باید نور متناسب با گیاه را انتخاب کنید.
تاریخچه نور مصنوعی نورپردازی برای گیاهان
اولین گلخانه در سال 1600 میلادی و در کشور هلند بازار گل و گیاه جهانی تأسیس شد که گل های بهاری را در زمستان رشد می داد و اهمیت نور و نورپردازی در گلخانه پررنگ شد و از لامپهای هالید، بخار سدیم، فلورسنت و LED استفاده می شد.
نورهای ال ای دی در سال 1962 با رنگبندی قرمز (ترکیبی از آلومینیوم، گالیم و ارسناید) و در سال 1970 میلادی هم رنگ های سبز، نارنجی، زرد برای اولین بار اختراع و تولید شدند. اوایل فقط در مدارهای الکتریکی کاربردی بودند اما به مرور اثرگذاری بالاتری پیدا کردند. ال ای دی ها با نور سفید 30 لومن بر وات و نورهای رنگی آن تا 50 لومن می باشد که این مقدار به 100 هم خواهد رسید.
مزایای نور مصنوعی در نورپردازی برای گیاهان
نورهای LED به دلایل متعددی مثل میزان مصرف پایین انرژی، سرعت رشد و تولید بالا، طیف های مفید فتوسنتز، عدم گرما، حداکثر توان و بهرهوری نوری، عمر طولانی برای نورپردازی گیاهان آپارتمانی و گلخانه ها مناسب می باشد.
مقدار مناسب نور مصنوعی در نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی از نظر میزان نیاز به نور به سه گروه تقسیم می شوند؛ گروه اول گیاهانی هستند که به نور کم و سایه علاقه دارند و با لوکس نوری 200 تا 2000 برای دکوراسیون داخلی مناسب هستند.
گروه دوم گیاهان با نیاز به نور شدید با لوکس نوری 5500 تا 15000 هستند.
گروه سوم گیاهان با نور خنثی و لوکس نوری 2000 تا 6000 هستند.
نحوه درست کردن نور مصنوعی برای گل و گیاهان
اگر سوال شماهم این است که چگونه نور مصنوعی در خانه یا در محل کار برای گیاهان درست کنیم در ادامه مقاله همراه ما باشید.
اگر محیطی دارید که با گیاهانی که حداقل یک متر مربع پوشیده شده و یا گل و گیاهان با نیاز به لوکس نوری بالا دارید پروژکتورهای ال ای دی مفید و موثر می باشد. برای فضاهایی که گیاهان در آن به شکل خطی و یا گلخانه هایی که به شکل طبقه ای هستند از والواشه ها استفاده کنید و برای منازل و نورپردازی گیاهان در آپارتمان و منازل و یا محل کار از سرپیچ دارها با توان متناسب با گیاهان استفاده کنید.
نکات
در نورپردازی برای گیاهان آپارتمان با نور مصنوعی باید فاصله نور با گل و گیاه حفظ باشد و بهترین فاصله 40 تا 60 سانتی متر است. و همچنین باید لومن تولید کننده های نور با لوکس نوری مورد نیاز گیاه متناسب و مطابق باشد.
معرفی و انتخاب بهترین نور مصنوعی برای نورپردازی گیاهان آپارتمانی
متناسب با شرایط و نیاز گیاه و تغییرات فصل، فضا و پنجره و… بهترین نورمصنوعی را برای رشد بهتر در نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی خود انتخاب کنید.
نورهای ال ای دی (LED)
نورهای ال ای دی (دیود ساطع کننده نور) از رایج ترین و معمول ترین لامپ ها و نورمصنوعی برای رشد گیاهان آپارتمانی و زینتی می باشد. ال ای دی ها باقیمت مناسب، متنوع، نور بالا و تولید گرمای اندک هستند. و در انواع تمام پیچ، گیره دار، فیکسچر دسکتاپ و گلخانهای موجود هستند.
برای نورپردازی گیاهان آپارتمانی می توانید نورهای ال ای دی فول اسپکتروم را باتوجه به نیاز گیاه خود روی یک باند مخصوص تنظیم کرده و یا از چند نوع از لامپ های ال ای دی برای زمان های متفاوتی از روز کمک بگیرید.
لامپ های التهابی
نام دیگر لامپ التهابی، لامپ حبابی یا رشته ای می باشد. این لامپ ها برای گیاهان با نیاز به نور بالا و آفتاب دوست مؤثر نیستند و برای تأمین نیاز گیاهان با نور کم مانند سرخس، دراسنا و درخت تاک کمک می کند. 10 درصد لامپ های التهابی نور و 90 درصد گرما است.
لامپ های نوع فلورسنت
این نوع از لامپها به شکل دراز و یا لوله و در سایزبندی T5، 8، 12 برای نورپردازی گیاهان آپارتمانی که به نور متوسط و کم احتیاج دارند مثل گل بنفشه آفریقایی و یا سبزیجات مناسب می باشد.
توجه داشته باشید که باریک تر بودن این لامپ ها روشنایی بیشتری دارد و نسبت به نوع التهابی و رشته ای 75 درصد انرژی کمتر می خواهند. سایز T5 فلورسنت نرمال و استاندارد می باشد. لامپهای فلورسنت 6500 کلوین (واحد اصلی دمای رنگ برای اندازه گیری سفید بودن نور لامپ، گرما، سرد بودن نور) یعنی این میزان نور شدید هستند.
معمولاً در نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی لامپ های فلورسنت با کلوین 4000 تا 6000 مناسب هستند. زیرا این دمای رنگ یک طیف کامل از رنگبندی سرد و گرم را ایجاد می کند. استفاده از این نوع لامپ نیاز نوری گیاه شبیه به بیرون را برای گیاه تأمین می کند. نور لامپ های فلورسنت برای رشد سبزیجات و گیاهان خوراکی مناسب است و همچنین برای گیاهانی مثل گل ارکیده، ساکولنت ها که خواهان نور زیادی هستند مفید و موثر است.
دقت کنید که برای جوانه ها و نهال و به طور کلی گیاهان کوچک باید از لامپهای T5 یا 8 استفاده کرده و برای شباهت به نور خورشید در فاصله ی 2 یا 4 اینچ و برای گیاهان بزرگتر با رشد کافی در فاصله ی 1 تا 2 فوتی قرار دهید.
لامپ های فلورسنت از نوع فشرده
این لامپ ها برای روشنایی فضای منزل و نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی مناسب و نسبت به لامپ های رشته ای یا التهابی هزینه ی پایین تری دارند. البته که مقداری نیروی برقی متفاوتی دارد و برای خرید متناسب با گیاه شما باید با کارشناس آن مشورت کنید. این نوع لامپ برای گل ارکیده از نوع شاپرکی و به طور کلی گیاهان گوشتخوار گزینه ی مناسبی است.
هالیدها در نورپردازی گیاهان آپارتمانی
بدلیل نورپردازی با پوشش و فضاسازی بیشتر هالیدها برای مکان یا گیاهان بزرگتر گزینه ی مناسبی است. به طوری که هالیدها و یا سیستم T5 فلورسنت جایگزینی برای نور 1000 واتی می باشد.
لامپ های قرمز و آبی مناسب برای رشد گیاهان
اکثر نورهای مصنوعی یا از نوع فول اسپکتروم (پخش نور با طیف الکترومغناطیسی مثل نور خورشید) یا نوع تولید نور با رنگ های خاصی مثل قرمز یا آبی که برای تأمین نور گیاهان آپارتمانی مفید و مؤثرتر است. و همچنین ترکیب قرمز و آبی باعث افزایش عملکرد برای رشد در گیاهان می شود. رنگ به معنای طول موج نور قابل دید است و این طول، تأثیر متفاوتی بر گیاهان دارد.
تأثیر نور با رنگ قرمز در نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی
رنگ قرمز در نورپردازی، بر تعداد، رشد و اندازه ی برگ ها مؤثر است.
تأثیر نور با رنگ آبی در نورپردازی گیاهان آپارتمانی
نور آبی زمان گل دهی و واکنش گیاه به نور را کنترل میکند. نیاز گیاهان به نور متفاوت است و یک نور مفید برای یک گیاه الزاماً برای گیاه دیگر فایدهای ندارد و باید اندازه و نوع نور را برای گیاهان متفاوت امتحان کنید تا به نتیجه ی مطلوب دست پیدا کنید.
اگر فضای رنگی نمی خواهید بهترین گزینه لامپ های فول اسپکترومی متناسب با گیاهان با نیاز به نور زیاد مثل گیاهان خوراکی، نهال، گیاهان و جوانه های کوچک، ساکولنت ها، گیاهان گوشتخوار است.
توانایی و مزایای لامپ های ال ای دی (LED) نسبت به اچ پی اس (HPS)
طیف نوری بهتر ال ای دی ها
راندمان و کیفیت نوری بالاتر
عدم و تولید گرما و حرارت
عدم انتقال کمتر گرما
سازگار با محیط زیست و عمر طولانی
قیمت مناسب
زاویه های تابشی و لوکس نوری متفاوت
افت ولتاژ بسیار کم
یکنواختی در نور
ایجاد روشنایی با استفاده از باتری های خورشیدی
سوالات متداول
بهترین نورهای مصنوعی برای نورپردازی برای گیاهان کدام اند؟
نور های ال ای دی، لامپ های رشته ای یا التهابی، لامپ های فلورسنت، لامپ های فلورسنت فشرده، هالیدها، لامپ های قرمز و ابی.
علایم نشان دهنده ی کمبود نور برای گیاه چیست؟
کاهش و یا توقف در گل دهی، ریزش برگ های انتهایی گیاه، عدم رشد گل و برگ جدید و توقف در رشد در برگ های قبل، ساقه های بلند و باریک، رنگ پریدگی.
بهترین فاصله نور مصنوعی با گیاه در نورپردازی برای گیاهان حداقل چقدر است؟
فاصله گیاه با نور مصنوعی باید حفظ شود و حداقل و بهترین فاصله 40 تا 60 سانتی متر است.
سخن آخر
یکی از مهم ترین و حیاتی ترین نیاز ها برای گل و گیاهان موضوع نور آن می باشد که متناسب با نوع و نیاز گیاه و محل نگهداری باید تامین شود. بعضی از گیاهان به نور مستقیم و بعضی از آن ها در نور غیر مستقیم رشد خوب و مناسب دارند. اگر محل نگهداری شما برای گل و گیاه نور مناسبی ندارد می توانید از لامپ های رشد و نور مصنوعی به صورت اصولی برای آن استفاده کنید.
در این مقاله به صورت کامل نورپردازی برای گیاهان آپارتمانی را شرح داده ایم و همچنین نور های مناسب و مزایای هر کدام را هم معرفی و بررسی کرده ایم. امیدواریم که این مطلب باعث افزایش سطح آگاهی و رفع مشکلات شما دوستداران گل و گیاه شده باشد. سپاس از همراهی شما. صفحات ما را به دوستان خود معرفی کنید.
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانی
دیدگاهتان را بنویسید