با گیاه اشک تمساح بیشتر آشنا شویم (معرفی، روش های مراقبت، تکثیر)
در این مقاله از وبلاگ آکادمی علی ولی قصد داریم تا در مورد گیاه اشک تمساح صخبت کنیم. پس اگر اسم این گیاه به گوشتون خورده یا اینکه علاقه دارید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید در ادامه همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleگیاه اشک تمساح چیست؟
گیاه اشک تمساح با نام های دیگر اشک عروس، گل اشک زلیخا، گل اشک مادر، بریوفیلوم، مادر هزار فرزند یا کالانکوآ و با نام علمی kalanchoe daigremontiana و از خانواده ی کراسولاسه ها می باشد.
اشک تمساح بدلیل رشد گیاهک در حاشیه برگها یک گیاه زنده زا است. این گیاه ریشه نازک و سفید رنگی دارد که از برگ های گیاه مادری جدا شده وبه خاک گلدان می ریزد و در صورت خاک و رطوبت کافی و مناسب گیاه جدید بوجود می آید.
گل لوستری یا گل طبقاتی چیست؟
بدلیل رنگ و شکل برگ ها که یادآور رنگ و شکل تمساح است و همچنین بوته های ریزی که در لبه ی بیرونی برگها روییده می شود این گیاه را مشابه به اشک تمساح می کند. و همچنین گل های به لوستر وارونه شباهت دارد و بدلیل چند طبقه بودن به گل لوستری یا گل طبقاتی هم معروف است.
رشد این گیاه به شکل بوته ای و در زمان گلدهی تا ارتفاع درحدود یک متر و درابتدا دارای یک شاخه تا دو شاخه است و هرکدام در بالا به چند قسمت دیگر تقسیم خواهند شد. گلدهی معمولاً هرسال اتفاق نمیافتد و در حدود دو سه سال طول میکشد. زمان گلدهی فصل زمستان می باشد.
چطوری از گیاه اشک تمساح مراقبت کنیم؟ نکات نگه داری اشک تمساح
هر گل و گیاه زنده ای برای سلامتی، شادابی و زیبایی خود به مراقبت نیاز دارد. این مراقبت باتوجه به نوع گل و مخصوص به خود آن انجام می شود.
نحوه آبیاری مناسب
گیاه اشک تمساح به آبیاری منظم نیازمند است و بهترین کار این است که صبر کنید تا سطح خاک کمی خشک شود و سپس به آن آب بدهید و معمولاً در هفته یکبار کافی می باشد. در طول فصل زمستان باید آبیاری را کاهش دهید و به اندازه ای به گیاه آب بدهید که سطح خاک به شکل کامل خشک نشده باشد.
آبیاری زیاد یا کم گیاه اشک تمساح می تواند یکی دلایل اصلی مرگ آنها باشد. به این صورت که آبیاری زیاد باعث پوسیدگی در قسمت ریشه، ریزش برگ ها و آبیاری کم هم باعث خشکیدن و ایجاد چروک در برگ ها و همچنین ریزش آنها و درنهایت مرگ گیاه می شود.
خاک مناسب برای گیاه اشک تمساح
خاک این گیاه باید یک خاک سبک با زهکشی مناسب باشد . میزان 60 درصد پیت و 40 درصد پرلایت و یا هر ترکیب سبک دیگری که باعث جمع شدن آب نشود مناسب است.
کمبود مواد مغذی و مقوی باعث کاهش رشد، ریز شدن و رنگ پریدگی برگ ها و عدم شکل گیری در لبه های برگ و یا ریزش غنچه های آن می شود.
کود دهی مناسب
در طول فصل تابستان در هر ماه یک مرتبه از طریق کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی با مشورت با کارشناسان، این گیاه را تغذیه نمایید.
دمای مناسب برای اشک تمساح
این گیاه به محیط هایی با هوای گرم علاقه دارد و دمای آن هرگز نباید به زیر 14 درجه سانتیگراد برسد. به وزش باد خصوصاً بادهای سرد و هوای سرد حساسیت دارد و هرگز نباید در معرض باد کولر قرار گیرد. بهترین و مناسب ترین دما برای آن دمای 30 – 15 درجه سانتیگراد است. اما به طور میانگین دمای 21 درجه بهترین رشد را برای گیاه فراهم میکند و دمای بالاتر از 25 درجه باعث تأخیر در رشد جوانه ها می شود. اما به طور کلی تحمل هوای سرد و گرم هم دارد.
نور ماسب برای گیاه
گیاه اشک تمساح به مکانهای پر از نور و روشنایی اما غیر مستقیم علاقه دارد و در برابر دماهای بالاتر به نور بیشتری هم نیاز دارد. این گیاه در اواخر فصل زمستان و یا در اوایل بهار گلدهی دارد.
نور کم در مکان نگهداری و در فصل های رشد باعث می شود که ساقه ها بلند و باریک شده و برگ ها هم دچار رنگ پریدگی و ریزش شود و همچنین گاهی نور زیاد و شدید باعث سوختگی در قسمت برگها خواهد شد.
زمان مناسب تعویض گلدان اشک تمساح
بهترین زمان برای تغییر و تعویض گلدان اشک تمساح بعد از فصل گل دادن آن می باشد و درضمن در گلدان هایی با جنس سفال بهتر از جنس پلاستیکی رشد دارد.
چگونه گیاه اشک تمساح را تکثیر کنیم؟
تکثیر این گیاه از دو روش قلمه زنی و کاشت بذر به آسانی قابل انجام است. قلمه باید از گیاهان مادر گرفته شود، این قلمه باید در شرایط روز بلند رشد کند تا به صورت رویشی بمانند.
قلمه ای که درانتهای ساقه است و چند جفت برگ بالغ دارد برای تکثیر بکار برده می شود. قلمه ها را پس از انتخاب، باید در مدت زمان 2 تا 3 روز در یک گوشه ای بگذارید تا در قسمت بریدگی آن پینه ايجاد شود و بعد آنها را در مکانی که خاک آن زهکشی شده و تهویه و هوای خوبی دارد بکارید.
کاشت بذر
کاشت بذر درباره ی بعضی از انواع گونه های آن قابل اجرا است. بذرهای آن بسیار ریز است و از زمان دی تا تیرماه کاشته میشوند اما بعضی از افراد در طول سال هم کم کم بذرها را می کارند می کنند تا بتوانند در تمام طول سال تولید داشته باشند.
بذر برای رشد به نور نیاز دارد، به همین دلیل نباید در این مدت روی بذر پوشیده شود.
انواع دیگر آن از روش گیاهک های اطراف برگ ها قابل تکثیر میباشد. روی لبه برگهای آن جوانه های کوچکی به اصطلاح اشک مانند دارد و زمانی که 4 برگ روییده شد از برگ ها جدا شده و اگر در محل مناسبی از خاک خوب و مناسب و مرطوب بریزد باعث رشد گیاهی جدید ميشود.
اگر این گیاه را از طریق قلمه زنی افزایش دهید نماییم معمولا گیاهانی با ساقه های ضخیم تر و قد بلندتر با قدرت ریشه زایی بیشتر خواهیم داشت.
اگر قسمتی از شاخه گیاه اشک تمساح را به صورت وارونه و برعکس در درون خاک با رطوبت کافی بگذارید، گیاه توانایی جذب رطوبت از قسمت پوست و رشد را دارد.
چگونه اشک تمساح را هرس کنیم؟
گلدهی این از اواخر فصل زمستان شروع می شود اما زمان اصلی گل دادن تا اواخر فصل بهار است. با طولانی شدن روز گل دادن کم شده تا به طور کامل متوقف شود. ساقه و برگ های خشک شده و آسیب دیده باید از گیاه جدا شود، اما هرگونه قطع کردن باید بعد از فصل گلدهی صورت بگیرد که گیاه به گل دادن تشویق می شود.
می توانید بعد از اینکه فصل گل دادن گیاه تمام شد بعضی از ساقه های قدیمی آن را به شکلی که 2 جفت برگ روی آن باقی بماند، قطع کنید تا ساقه های جدید و جوان تولید شود.
بدلیل کاهش حجم برگ ها بعد از هرس کردن آبیاری گیاه را کاهش دهید و بعد از رشد ساقه های جدید کم کم آبیاری را افزایش دهید.
آفات و بیماری های گیاه اشک تمساح
از جمله بیماری های رایج برای این گیاه می توان به سفیک پودری اشاره کرد که باعث ایجاد نقاط سفید رنگ بسیار ریز و نرم روی برگ ها می شود که باعث زرد و خشک شدن آنها می شود. و همچنین امکان دارد که قد گیاه کوتاه بماند و یا باعث عدم گلدهی شود. برای جلوگیری و یا درمان می توانید تهویه مناسب در اطراف گیاه ايجاد کنید.
و از جمله آفات رایج برای این گیاه می توان به شپشک آرد آلود، شته و حشره سپردار قهوه ای اشاره کرد.
سؤالات متداول پیرامون اشک تمساح
چه گلدان هایی برای رشد گیاه اشک تمساح مناسب تر است؟
گلدان هایی با جنس سفال مناسب تر از گلدان های پلاستیکی است.
بهترین دما برای رشد گیاه اشک تمساح چند درجه سانتیگراد است؟
بهترین دما برای گیاه اشک تمساح 30-15 درجه سانتیگراد است اما به طور میانگین دمای 21 درجه بهترین میزان دما برای رشد است.
آفات و بیماری های رایج اشک تمساح چیست؟
بیماری رایج برای این گیاه سفیدک پودری و آفات رایج می توان به شپشک آرد آلود، شته ها و حشره سپردار قهوه ای اشاره کرد.
روش های تکثیر گیاه اشک تمساح به چه صورت است؟
تکثیر و افزایش این گیاه از دو روش قلمه زنی و کاشت بذر انجام می شود.
سخن آخر
گیاه اشک تمساح یک گیاه زیبا و زینتی است. این گیاه بدلیل رشد گیاهک هایی در کناره های برگ ها یک گیاه زنده زا است.
بدلیل رنگ و فرم برگها که رنگ و شکل تمساح را یادآوری می کند و همچنین بوته های ریزی که در لبه ی بیرونی برگها روییده می شود باعث شباهت به اشک تمساح می شود و بدلیل رشد بوته ای و چند طبقه بودن به گل لوستری یا گل طبقاتی هم مشهور است.
این مطلب به معرفی کامل اشک تمساح و روش های نگهداری و تکثیر آن پرداخته شده است. امیدواریم که مورد توجه و استفاده شما دوستداران گل و گیاه قرار بگیرد. سپاس از همراهی شما عزیزان خوش ذوق و سلیقه.
نظرات و پیشنهادات خود را برای بهبود هرچه بهتر و افزایش کیفیت مطالب با ما درمیان بگذارید.
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانی
دیدگاهتان را بنویسید