معرفی کامل گل شمعی و بیماری های آن
مطلبی دیگر از آکادمی علی ولی و معرفی یکی دیگر از جلوه های زیبایی خداوند درخدمت شما عزیزان خوش ذوق و سلیقه هستیم.
گل شمعی با نام های دیگر گیاه عسل و گل هویا، یک گیاه بسیار زیبا با گلهای جذاب و خاص و عضوی از خانواده ی گل و گیاه زینتی و آپارتمانی و انتخاب خوبی جهت نگهداری است.
این گیاه با نام انگلیسی و علمی Hoya carnosa اصالتاً مربوط به مناطق آسیای شرقی و کشور استرالیا می باشد.
گل شمعی یا گیاه هویا یک گیاه همیشه سبز و رونده می باشد که از طریق ریشههای هوایی به هم چسبیده است. از خصوصیات مورد توجه و ویژه آن نمایان شدن ساقه ها قبل از برگ ها می باشد. ویژگی های ظاهری آن یک گیاه زینتی گل دار و به صورت پیچ دار می باشد.
از نظر شکل ظاهری برگ ها به شکل مومی و گل هایی بسیار خوش رایحه و خوشه ای و ستاره ای شکل و با رنگبندی سفید، صورتی است.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleتاریخچه گل شمعی
گل شمعی شهدی مانند موم دارند که به زمین میریزند. ایرانیان باستان هم به همین دلیل نام آن را “وژیک“ به معنای “وژ یا وش” به مفهوم “شهد” و “ژیک” که به مفهوم قطره باران می باشد، گذاشتند.
انواع گل شمعی
این گل دارای انواع متعددی است که در این قسمت به بعضی از آنها اشاره می کنیم:
طناب هندو
نوعی از گل شمعی هستند که به آن گیاه طناب هندو می گویند. شکل ظاهری آن، پیچی و تا خورده و گل های ریزی با رنگ صورتی متمایل به رنگ قرمز دارد.
هویا تزئینی
نوع دیگر هویا تزئینی می باشد که از نظر شکل ظاهری برگ هایی دراز و گل های زرد رنگ متمایل به رنگ نارنجی دارد.
هویا وایتی
یکی دیگر از انواع گل های شمعی، هویا وایتی می باشد که ازنظر ظاهر برگ های تیز و رنگ متمایل به رنگ قرمز و گل هایی با رنگ بوروندی دارد.
هویا کری
این نوع گل هایی به شکل قلب و با رنگ کرم دارد.
هویا جنوبی
این نوع از گل های شمعی دارای برگ هایی براق و گل هایی به شکل ستاره و رنگ سفید هستند.
نیازها و اصول مراقبت از گل شمعی
گل شمعی یا گل هویا به رسیدگی زیادی نیاز ندارد و برای کاشت در باغچه و یا تراس هم مناسب می باشد. اما برای سلامتی و زیبایی نیازهایی دارد که باید رعایت شود.
نحوه صحیح آبیاری
گل شمعی گل شمعی دربرابر میزان آبیاری کم هم از مقاومت خوبی برخوردار است. بهتر است که اجازه دهید که بین دو آبیاری تا عمق 4 سانتی خاک خشک شده و سپس آن را آبیاری کنید. دقت کنید که آب مورد استفاده بدون املاح باشد. اگر آب تصفیه شده ندارید، می توانید آب را 24 ساعت در جایی بگذارید تا کلر آن خارج شود.
به صورت کلی در فصول بهار و تابستان به هفته ای یک مرتبه آبیاری نیاز است و بهتر است که میان دو آبیاری تا عمق 5 سانتی خشک شده و بعد آبیاری کنید.
در فصل های پاییز و زمستان بعد از خشک شدن کامل خاک آبیاری کنید. به صورت کلی در هر 15 روز یکبار به به آب دادن نیاز دارد. همچنین فقط مرطوب کردن سطح خاک کافی است.
مناسب ترین خاک برای گل شمعی
این گل به خاکی که توانایی عبور آب را دارد علاقه مند است. ترکیب پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت ترکیب مناسبی برای این گل می باشد. در مورد گلدان هم حتماً گلدان هایی را انتخاب کنید که دارای سوراخ هایی در کف باشند که امکان خروج آب اضافی را داشته باشد.
کود دهی
برای رشد بهتر ساقه ها در فصل های رشد یعنی فصول بهار و تابستان بهتر است که این گیاه طبق مشورت، در هر 2 هفته یکبار کوددهی انجام شود.
نور مناسب و کافی برای گل شمعی
گل شمعی به نور کافی نیاز دارد و بهترین مکان برای قرار دادن این گل ها در پشت پنجره شمالی یا جنوبی می باشد. گل شمعی به نور شدید و مستقیم حساسیت دارد. در فصل تابستان برای جلوگیری از آسیب، گلدان را در سایه بگذارید و زمانی که به گلدهی رسید آن را به مکانی با نور زیاد انتقال دهید. 6 تا 8 ساعت نور به صورت روزانه نیاز دارد.
بهترین و مناسب ترین دما
گل شمعی در مناطقی با آب و هوای معتدل و مرطوب رشد خوبی دارند و نسبت به هوای سرد حساسیت دارند. بهترین و مناسب ترین برای این گل ها در فصل های بهار و تابستان دمایی درحدود 18 تا 27 درجه سانتیگراد و در فصل های پائیز و زمستان دمای 10 تا 16 درجه می باشد.
رطوبت مناسب
گل شمعی جهت رشد مناسب حداقل به 50 درصد رطوبت در محیط نیازمند است و درصورت افزایش رطوبت و تهویه مناسب گیاه سالم تر و زیباتر خواهد بود.
هرس
رشد گل شمعی نسبتا سریع است و ساقه ها خیلی سریع بلند شده که برای حفظ شدن بوته ای بودن گیاه باید ساقه ها سرزنی شود. دقت کنید که ساختارهای شبیه ساقه ولی بدون برگ را اصلاً جدا نکنید.
چه زمانی گلدان شمعی را تعویض کنیم؟
هرزمانی که احساس کردید که گیاه رشد ندارد و یا ریشه ی آن از زیر گلدان خارج شد، گیاه به تعویض گلدان نیاز دارد. گل شمعی به گلدان های بزرگ علاقه ای ندارد و تنها یک سایز بزرگ تر نیاز است. در انتخاب گلدان تازه به این موضوع دقت داشته باشید که کف گلدان سوراخ های کافی و متناسب با گیاه را برای خروج آب اضافی داشته باشد.
تکثیر گل شمعی از طریق قلمه زنی
جهت تکثیر شمعی ها ازطریق قلمه زنی باید با استفاده از یک چاقو یا قیچی تیز و تمیز قسمت انتهایی ساقه ها را به اندازه 8 تا 10 سانتیمتر قطع کنید و برگهای 3 سانتیمتر از قسمت پایین قلمه را جدا کنید و انتهای قلمه را با پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید.
تعداد 5 تا 7 عدد قلمه را در گلدانی با ترکیب خاکی مناسب کمپوست و پیت ماس بکارید. خاک را مرطوب نگه دارید و گلدان را در شرایط نوری مناسب و دمایی درحدود 18 تا 20 درجه نگهداری کنید. ریشه زنی بعد از گذشت تقریباً دوماه اتفاق می افتد.
آفات و بیماری های گل شمعی چیست؟
گاهی آسیب در گیاه و زرد شدن برگ ها بدليل وجود کرم هایی کوچک شفاف بر روی ریشه های این گیاه و گرفتن مواد مغذی از آن می باشد. لکه های قهوه ای روی برگ های این گل می تواند به دلیل وجود کنه عنکبوت هایی باشد که با اسپری آب رفع می شود.
افت دیگر در این گل وجود حشره بالدار سفید می باشد که از آب برگ تغذیه کرده و باعث آسیب به آن می شود.
دلایل عدم گلدهی این گیاه
دلایل زیادی مانند عدم نور، مواد مقوی، گلدان های بزرگ می تواند باعث عدم گلدهی شود. بنابراین حداقل روزانه 6 ساعت گیاه نور کافی دریافت کند و در فصل های بهار و تابستان گیاه را با کودهای مخصوص تغذیه شود.
سوالات متداول کاربران راجع به گل شمعی
بهترین دما برای گل شمعی چند درجه است؟
بهترین و مناسب ترین برای گل شمعی در فصول بهار و تابستان دمای 18 تا 27 درجه و در فصول پائیز و زمستان دمای 10 تا 16 درجه سانتی گراد می باشد.
انواع دیگر گل شمعی چیست؟
انواع دیگر این گل طناب هندو، هویا تزیینی، هویا وایتی، هویا کری و هویا جنوبی می باشد.
دلایل عدم گلدهی در گل هویا یا گل شمعی چیست؟
دلایل زیادی مثل عدم نور کافی، مواد مغذی و مقوی، گلدان بزرگ می تواند باعث عدم گلدهی در این گیاه شود. بنابراین برای رفع این مشکل باید گیاه حداقل 6 ساعت در روز نور کافی دریافت کند و تغذیه آن در فصل های بهار و تابستان با کودهای مخصوص تامین شود.
سخن آخر
گیاه شمعی یکی دیگر از گیاهان زینتی و گل دار است. نام های دیگر این گل، گل هویا و یا گیاه عسل می باشد. گل شمعی اصالتا مربوط به آسیای شرقی و استرالیا می باشد. در این مقاله به طور کامل نیازها و روش های مراقبت از آن، روش های تکثیر و آفت های آن توضیح داده شد.
چنانچه شما عزیزان ذهنیت جدیدی دراین مورد داشتید با ما و دیگر کاربران در بخش کامنت ها در زیر همن مقاله به اشتراک بگذارید.
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانی
دیدگاهتان را بنویسید