یک فنجان از گیاه قهوه! (شناخت تا روش های تکثیر و نگهداری)
در این مقاله از وبلاگ آکادمی علی ولی گیاه قهوه را برای افراد خاص پسندی که به نگهداری گل و گیاه خاص و کمیاب علاقه مندند معرفی و اصول نگهداری از آن را شرح میدهیم. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا با این گیاه خارق العاده آشنا بشید.
گیاه قهوه با نام علمی Coffee plant از خانواده ی Rubiacese است. خاستگاه این گیاه شمال آفریقا می باشد. یکی از زیباترین و کمیاب ترین گیاهان در ایران است که ارزش مادی بالایی هم دارد. گیاه قهوه در 3 سالگی در فصل بهار و تابستان گل دهی با گل های سفید و زیبا دارد. بعد از گذشت مدت زمانی از رشد گل ها به قهوه تبدیل می شوند و در فصل زمستان استراحت می کند.
قهوه در ابتدا سبز و بعد قرمز و در آخر به رنگ قهوه ای تیره و یا سیاه در می آید. گیاه قهوه یک گیاه آپارتمانی بسیار زیبا می باشد که بعد از گذشت مدت 4 سال از رشد آن به یک درختچه ی خیلی زیبا و جذاب با برگ های درخشان و براق تبدیل میشود که می توانید آن را در باغچه خود بکارید.
نکته ای که وجود دارد این است که گیاه قهوه بجز میوه ی آن (قهوه) سمی می باشد و بنابراین باید از دسترس کودکان و یا حیوانات خانگی خود دور نگه دارید. در مقاله گیاهان آپارتمانی سمی چند نوع از این گیاهان رو معرفی و بررسی کرده ایم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggleشرایط نگهداری از گیاه قهوه
برای اینکه یک گیاه سالم و سرحال با گل و میوههای باکیفیتی را داشته باشید باید به گیاه قهوه رسیدگی و کاملاً اصول آن را رعایت کنید.
میزان آب مناسب برای گیاه قهوه
به آبیاری منظم ولی نه زیاد نیاز دارد. برای آبیاری مناسب باید خاک گیاه خشک شده باشد، زیرا آبیاری زیاد باعث ايجاد آسیب جدی به ریشه ی گیاه می شود. در فصل تابستان در هفته سه مرتبه و در فصل زمستان در هفته یکبار صورت گیرد. توجه داشته باشید در زمان گل دهی میزان آبیاری را کمتر کنید.
میزان رطوبت
برای اینکه رطوبت گیاه قهوه به طور مناسب تأمین شود دو تا سه مرتبه در هفته اسپری و غبارپاشی آب را به برگ ها انجام دهید و یا می توانید از روش جزیره یا همان سنگ ریزه و آب زیرگلدانی کمک بگیرید.
خاک مناسب برای گیاه قهوه
مناسب ترین و بهترین ترکیب خاک، ترکیبی از خاک باغچه با کمپوست است.
کود و تغذيه
در فصل بهار و تابستان درهر دو تا سه هفته یک مرتبه باید گیاه را با کود مخصوص گیاهان زینتی که در آب حل شده است کوددهی داشته باشید.
میزان نور کافی
گیاه قهوه به نورغیر مستقیم نیاز دارد. برای تأمین نور مناسب و جلوگیری از آسیب به گیاه و عدم گل دهی بهتر است آن را پشت پنجره یا تراس قرار دهید.
دمای مناسب برای گیاه قهوه
دمای محل زندگی و منزل برای گیاه قهوه دمای مطلوبی است و در فصل های سرد تا دمای 8 درجه سانتیگراد هم مقاوم می باشد.
زمان تعویض گلدان
اگر خواهان عوض کردن گلدان با سایز بزرگ تری برای گیاه قهوه می باشید باید در فصل بهار یا تابستان در صورتی که بعد از بررسی ریشه و متراکم بودن ریشه آن را در یک گلدان بزرگ تر با خاک و کود مخصوص و مرغوب قرار دهید.
روش تمیز کردن برگ های گیاه قهوه
برای تمیز و درخشان کردن برگ از روشهای اسپری و غبارپاشی با آب استفاده کنید و از استفاده ی مواد شیمیایی پرهیز کنید.
انواع روش تکثیر و افزایش گیاه قهوه چیست؟
گیاه قهوه ی زیبا را می توانید یا در فصل تابستان از طریق قلمه و در فصل بهار از روش کاشت بذر تکثیر کنید.
تکثیر از طریق قلمه
برای استفاده از این روش در فصل تابستان ۱۵ سانتی متر از ساقه برش بزنید و از قسمت پایینی دو تا سه برگ را جدا کنید و بعد آن را در درون ماسه قرار دهید. ماسه همیشه باید مرطوب باشد. بهتر است که قلمه را با یک ننایلون پوشش دهید. بعد از گذشت مدت زمان یک ماه ریشه داده و میتوانید نایلون را برداشته و به خاک اصلی و مورد نظر انتقال دهید.
تکثیر از طریق بذر
در صورت انتخاب تکثیر گیاه قهوه از طریق بذر باید در فصل بهار اقدام کنید و بذر قهوه را یک شبانه روز در آب ولرم خیس کنید. بعد از مدت زمان ۲۴ ساعت روی برآمدگی های سفید رنگ ایجاد می شود. ظرف با عمق و قطر ۱۵ سانتیمتر و پر شده از شن و ماسه یا ورمیکولیت (Vermiculite) را آماده کنید و هر بذر قهوه را در ارتفاع ۱۲ میلیمتری در گلدان قرار داده و روی آن را با خاک پوشش دهید. هر روز باید ورمیکولیت را مرطوب کنید و برای حفظ رطوبت روی گلدان خود را با نایلون پوشش دهید و در زمان آب دادن آن را بردارید بعد از جوانه زدن نایلون را به طور کامل بردارید.
توجه داشته باشید که باید از دانه های سبز قهوه برای بذر استفاده شود. دانه های قهوه ای توانایی جوانه زنی ندارند. هر چه دانه ها تازه تر باشد سرعت و قدرت جوانه زدن بالاتر است. هر دانه قهوه تا مدت ۴ ماه قادر به جوانه زدن است. جوانه زدن بذرتازه گیاه قهوه حدود ۲ ماه زمان میبرد و در صورت کهنه بودن بذر ممکن است جوانه زدن تا حدود شش ماه طول بکشد. گلدان آماده شده را باید حداقل مدت ۶ ساعت در مکانی با نور غیر مستقیم بگذارید. مناسب ترین دما برای جوانه زدن گیاه قهوه ۲۴ درجه در طول روز و شب می باشد.
آفات و عارضه های گیاه قهوه و روش های درمان
برای هر گل و گیاه این ممکن است بیماری هایی به وجود بیاید که باید به آن توجه کرد و به موقع با مشورت افراد متخصص تر به درمان آن پرداخت تا گل و گیاه سالم با رشد عالی داشته باشید. در اینجا برخی از این بیماری های گیاه قهوه را بررسی می کنیم.
ریز بودن برگهای جوان و توقف رشد
زمانی که گل بزرگ میشود باید گلدان آن با یک گلدان جدید و سایز بزرگتر تعویض شود. پس برای رشد خوب و مناسب باید آن را در یک گلدان متناسب با اندازه گل بکارید.
ایجاد زخم های سفید رنگ روی برگ ها
اگر متوجه زخم های سفید پنبه ای شکل روی برگ های گیاه قهوه شدید به دلیل وجود آفت شپشک است و برای درمان باید طبق دستور درهر ۱۴ روز یک مرتبه سمپاشی کنید.
ایجاد لکه های دایره ای شکل قهوه ای
چنانچه شاهد لکه های قهوه ای روی برگ ها بودید به دلیل یک بیماری قارچی ایجاد شده و از قارچ کش ها استفاده کنید. اصلاً روی برگ ها آب پاشی نکنید.
ایجاد لکه های زرد رنگ چسبنده
این بیماری به دلیل آفت شپشک سپردار ایجاد شده و برای درمان باید یک پنبه را به محلول حشره کش آغشته کنید و روی آنها بزنید.
ریزش برگ های سبز گیاه قهوه
این بیماری می تواند به دلیل عدم تأمین نور کافی به گیاه باشد. برای درمان باید در محلی با نور غیر مستقیم و کافی قرار دهید. توجه داشته باشید که نور مستقیم باعث آسیب و خراب شدن برگها و ریشه گیاه میشود.
سوختگی برگ ها
ممکن است به دلیل نور شدید و مستقیم آفتاب باشد. برای درمان این مشکل باید گلدان را در جایی بگذارید که نور مستقیم نداشته باشد.
ایجاد لکه های سوخته
چنانچه زیر آفتاب غبارپاشی و اسپری انجام دهید باعث ایجاد لکه های سوخته می شود. بنابراین غبارپاشی و اسپری در عصرگاه انجام شود.
پژمردگی و آویزان شدن برگ ها
چنانچه برگهای گیاه پژمرده و آویزان شود بنابراین بیانگر تشنگی و کمبود آب است با آبیاری بیشتر مشکل حل خواهد شد.
چروک و سقوط برگها
این مشکل به دلیل خشکی هوا بوده و باید اسپری و غبار پاشی آب را انجام دهید.
از بین رفتن شادابی و درخشان بودن برگها
مشکل پژمرده شدن و بی حالی در برگها به دلیل نور زیاد است باید گلدان در در مکان تاریک تری قرار بگیرد.
زرد شدن برگها و ایجاد تار عنکبوت
علت زرد شدن و تار عنکبوتی شدن برگها وجود کنه و تغذیه کردن آن از شیره ی گیاه است. با ایجاد ترشح باعث به وجود آمدن تارهای عنکبوتی میشود که ظاهری زشت و کثیف به برگها خواهد داد. برای درمان این مشکل رطوبت را افزایش داده و با استفاده از کنه کش ها سمپاشی انجام دهید.
قهوهای رنگ شدن و ریزش برگ ها
زمانی که متوجه قهوه ای شدن برگهای گیاه قهوه شدید باید علت در گرما رطوبت و آبیاری ناکافی باشد، پس باید گیاه به مکان خنک تر با افزایش آبیاری منتقل شود. برگ های خشک و قهوهای و برگهای روبروی آن را جدا کنید تا باعث ایجاد تعادل میشود.
سوالات متداول
گل دهی گیاه قهوه از چه زمانی شروع می شود؟
گیاه قهوهدر 3 سالگی در فصول بهار و تابستان گل دهی با گل های سفید و زیبا دارد.
آیا گیاه قهوه سمی می باشد؟
بله گیاه قهوه بجز گل آن که دانه های قهوه است، سمی است و باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرد.
برای تکثیر گیاه قهوه چند روش وجود دارد؟
تکثیر و افزایش گیاه قهوه از دو روش قلمه و بذر صورت می گیرد که در بالا به طور کامل توضیح داده شده است.
دلیل پژمردگی و آویزان شدن برگ های گیاه قهوه چیست؟
بیانگر تشنگی و کمبود آب است و با آبیاری بیشتر حل می شود.
سخن آخر
گیاه قهوه از خاص ترین و زیباترین و همچنین کمیاب ترین گیاهان است که ارزش مادی بالایی هم دارد و این می تواند دلیل کمیابی این گیاه باشد. گیاه قهوه در 3 سالگی و در فصل بهار و تابستان گل دهی با گل هایی زیبا و سفید دارد و در فصل زمستان استراحت می کند. بعد از گذشت 4 سال از رشد آن به یک درختچه ی زیبا و جذاب تبدیل خواهد شد. در این مقاله از وبلاگ علی ولی به معرفی کامل گیاه قهوه پرداختیم. امید است که این مطلب مورد توجه شما دوستداران گل و گیاه و خاص پسندان قرار گرفته باشد.
همچنین باعث خوشحالی ماست که با اشتراک گذاری این مقاله به افزایش کیفیت محتوا در زمینه گل آرایی کمک کنید💙
درباره تیم محتوا و پشتیبانی
ما در تیم تولید محتوای سایت آکادمی علی ولی در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه گل آرایی و راههای کسب درآمد از آن را برای شما فراهم کنیم.
نوشته های بیشتر از تیم محتوا و پشتیبانی
دیدگاهتان را بنویسید